Zapiekanka zapiekanka! Niedziela z cukinią czyli zielonym traktem podążamy dalej.
Dziś na obiad zapiekanka. Zapiekanka
głównie warzywna ale dla mięsożerców nutka jest również. Bazą
dla niej będą ziemniaki. Choć chyba głównego składnika tu brak.
Bo dla każdego coś dobrego.
Nie wierzę w przepisy, koncepcja więc
własna. Często robię zapiekanki z mięsem mielonym, musi być
jednak dobre, chude. Tym razem mamy pierś kurczaka.
Ziemniaki są z zeszłego sezonu. A to czemu? Bo do zapiekanki takie wolę. Nie mają tyle wody w sobie. Jeśli jednak ktoś chce zastosować młode, to najlepiej ich w ogóle nie obierać. Umyć gąbką i ciąć w plastry. Skórka młodych pyr... pyyycha.
W zasadzie to zastanawiałem się dziś nad szaszłykami albo keftedes z grilla ale na dworze zero wiatru (o dziwo na Falster) a dmuchać mi się w węgiel nie chce zwyczajnie.
No to co potrzebujemy?
Cukinia 1 mała
ziemniaki 6 małych
por 1 szt
pierś kurczaka 200 g
pomidory 5 małych
majeranek 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
kurkuma
sól
ser camembert
ser twardy na posypkę
Wszystko myjemy, ziemniaki obieramy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Ziemniaki kroimy plastry grubości 1 cm i układamy na spodzie i bokach naczynia. Delikatnie solimy. W cieniutkie plasterki kroimy czosnek, układamy na ziemniakach.
Teraz czas na pokrojony w krążki por. Następnie
kroimy cukinię na plastry max 1 cm i umieszczamy jako kolejną
warstwę. Camembert kroimy w plastry i kilka kładziemy na cukinii.
Posypujemy ser majerankiem. Należy pamiętać o tym, żeby majeranek rozetrzeć w dłoniach. Wtedy uwalniamy najsilniejszy jego aromat. Następnie całość pokrywamy cienką
warstwą wcześniej podsmażonego na niewielkiej ilości masła
kurczaka pokrojonego w kosteczkę. Nie soliłem go podczas smażenia.
Pierś posypujemy delikatnie kurkumą i solą. Zbyt duża ilość
przyprawy sprawi, że będzie gorzka. Jako przedostatni krok –
kroimy pomidory w plastry i układamy na całości. Doprawiamy
oregano i umieszczamy pod przykryciem w nagrzanym do 180 st
piekarniku. Tak musi w nim spędzić ok 40 minut. Następnie
odkrywamy i dajemy jeszcze 10 minut.
Do zapiekanki najlepsze jest piwko.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz